Osteopathie bij baby’s

Osteopathie is bij uitstek geschikt voor baby’s en kinderen en er worden dan ook mooie resultaten geboekt. Het feit is dat baby’s en kinderen zeer adaptief zijn waardoor ze als de juiste behandelprikkel wordt aangeboden het effect ook zeer direct positief kan zijn.

 

Het osteopatisch behandelen van baby’s is vaak anders dan het behandelen van een volwassenen. In het kort kan je zeggen dat je een baby niet kan behandelen als een volwassenen maar een volwassenen wel als een baby. Met andere woorden het behandelen van een baby is altijd zeer subtiel en zacht, en op deze manier behandelen kan ook vaak goed werken bij een volwassenen maar soms is het nodig bij een volwassenen om wat steviger te werken om verklevingen of langer bestaande restricties op te lossen door bijvoorbeeld diepe frictie of een manipulatie maar dit is bij een baby of kind nooit het geval dus zullen de technieken altijd zeer subtiel en zacht zijn.

Om het wat duidelijker te maken wat osteopathie kan betekenen bij baby’s zal ik hieronder wat vragen beantwoorden en wat er in het kort gedaan kan worden bij sommige problemen.

Wat doet een osteopaat bij baby’s?

Osteopathie is gebaseerd op de samenhang van het lichaam in al zijn structuren en op deze manier gaan we op zoek naar de oorzaak van een probleem. Om het wat makkelijker uit te leggen: doordat een mens ontwikkeld vanuit één cel tot een volledig lichaam hangt alles samen.

We zien graag het lichaam opgedeeld uit verschillende onderdelen zoals bot, zenuw, spier en dat we zo als een machine in elkaar zitten om het zo wat begrijpelijker te maken maar in wezen is het zo helemaal niet, gezien een lichaam ontwikkeld vanuit 1 cel en een machine in elkaar is gezet. Hierdoor lopen “onze” structuren of onderdelen naadloos in elkaar over. Kennis van de verschillende onderdelen en structuren is zeer belangrijk om het lichaam te begrijpen en is ook de basis van osteopathie maar de kunst is dan om de samenhang te kunnen zien. En zo is het vaak dat het probleem zich op een andere plek in het lichaam bevindt dan waar de uiting of pijn zit.

 

Osteopathie voor baby’s

Bij baby’s zie je dat door de stormachtige ontwikkeling en hevige verandering van omgeving van baarmoeder à bevalling en in de buitenwereld met daarbij de veranderde aanvoer van voedingstoffen i.p.v. navelstreng naar moedermelk of kunstvoeding dat er lichte restricties kunnen ontstaan in buik nek rug schedel et cetera.

Ook is de bevalling een mooi natuurlijk proces maar soms ook een heftig en stressvol proces waar het kind en moeder worden blootgesteld aan stevige krachten en krijgt het kind compressie te verwerken door verkeerde ligging (stuit, aangezicht, sterrenkijker) en ontstaan er restricties in de schedel, nekje en schoudergordel. Het hoofd is bij de mens door de evolutie erg groot bij de geboorte en bestaat ingenieus uit verschillende delen waardoor deze wat kan vervormen en zo door het geboortekanaal glijdt. De druk die een schedel bij een natuurlijk geboorteproces krijgt is noodzakelijk voor de oriëntatie van de schedel waardoor een stortbevalling of keizersnede vaak ook niet ideaal is en er hierdoor ook vaak restricties ontstaan.

Bovenstaande problemen hebben een groot gevolg op het kind zijn gedrag. Een baby kan immers niet gedetailleerd uitleggen wat er is maar geeft dit aan door te huilen. Het oplossen van deze restricties door subtiele mobilisaties kan het systeem van het kind direct rustig krijgen waardoor het kind minder stress ervaart en dus ook minder huilt.

Hieronder staan een paar veel voorkomende probleempjes bij baby’s en wat een osteopaat eventueel kan doen bij deze probleempjes.

 

Huilbaby en osteopathie

Overmatig huilen komt vaak voor bij pasgeboren baby’s waarbij de piek van het huilen vaak ligt op 6 weken. Een baby’s zenuwstelsel moet vaak nog rijpen en reageert de baby vaak fel op prikkels van ongemak zoals honger, slaap, restricties blokkades of pijn en uit het zich door te huilen. Het huilen kan dus komen door blokkades of restricties in heel het lichaampje. De osteopaat gaat op zoek naar deze restricties en problemen en lost ze op door zachte technieken en mobilisaties. Verschillende veel voorkomende problemen worden verder op deze website uitgelegd.

 

Darmkrampjes en osteopathie

Darmkrampjes komt bij jonge baby’s vaak voor. Dit komt omdat het darmkanaal nog moet uitrijpen en ook moet de darmflora nog ontwikkelen. Ook worden het spijsverteringskanaal geïnnerveerd door een hersenzenuw de nervus vagus die vanuit de schedel naar de buik afdaalt. Restricties op deze zenuw vaak al bij de schedel hebben een grote invloed op het functioneren van de darmen hierdoor.

Sowieso zorgt disstress bij de baby door welk probleem dan ook voor een staat waarin de darmen minder functioneren omdat een stress innervatie (ortho-sympaticotonie) ervoor zorgt dat de overgangen in het spijsverteringskanaal (maagpoort, overgang twaalfvingerige darm-dunne darm, dunne naar dikke darm) samen knijpen want dit zijn kringspiertjes. Hierdoor is de doorloop van de voedselbrei niet ideaal waardoor bijvoorbeeld gasvorming in de dunne darm blijft zitten en die kan niet zo goed tegen distensie door drukverhoging en gaat dus flink pijn doen. Gevolg is een baby die typisch naar voren krampt, huilt en moeilijk zijn of haar ontlasting kwijt kan.

Ook zien we vaak intoleranties tot bepaalde voeding bij baby’s. Gevolg hiervan is meer krampen, gasvorming, stevig ruikende ontlasting en onrustige huid. Met voedseladviezen voor baby en moeder gaan we dan kijken om dit op te lossen.

 

In de osteopathie trachtten we door zachte technieken de overgangen te ontspannen, de natuurlijke beweging van de darmen te verbeteren, het verloop van de nervus vagus te evalueren en sowieso het gehele kind uit de stressmodus te halen door restricties waar dan ook in het lichaam te laten oplossen. Het resultaat is vaak direct en nemen de klachten dus zeer snel af.

 

Reflux en osteopathie

Reflux en ook verborgen reflux is een vaak voorkomend en soms problematisch. Symptomen die je ziet als het problematisch is zijn het teruggeven van de voeding, bellen blazen of verhoogde speeksel secretie (klaring van de zuurgraad in de slokdarm), huilen tijdens of na de voeding en vaak wat overstrekken en naar rechts het hoofd houden. Ook krijgt het kind soms niet genoeg voeding waardoor de groei soms niet optimaal is en ook uitdroging op de loer kan liggen.

 

Reflux is vaak idiopathisch wat betekent dat het vaak geen probleem is bij baby’s en het is dan ook normaal dat een baby af en toe reflux heeft.

Baby’s hebben nog geen goed afsluitende bovenste maagpoort waardoor de voeding makkelijker terugkomt dan bij volwassenen. Het wordt vaak problematisch als hierbij de baby ook extra problemen ervaart zoals:

  • Spanning op het middenrif (hier bevindt zich de maagklep) vanuit de ribben of vanuit de buik.
  • Verstoorde motorische aansturing vanuit schedelrestricties/hoge nekcomplex of algehele disstress.
  • Verhoogde druk op de maag of vanuit de maag.

 

De osteopaat probeert weer met zachte technieken restricties op te lossen zoals bijvoorbeeld opwaartse spanning vanuit de buik, spanning middenrif, restricties schedel en hoge nek complex maar ook adviezen te geven over welke, hoe, wanneer en in welke houding te voeden.

Vaak is osteopathie bijzonder snel doeltreffend bij reflux en verborgen reflux omdat een baby snel adaptief is en verbeteren de problemen snel.

 

Voorkeurshouding, afvlakking hoofd (plagiocephalie) en geblokkeerde nekwervel

Een voorkeurshouding kan komen door verschillende oorzaken in heel het lichaam maar vaak zie je bij pasgeborenen een gefaciliteerd nekje oftewel een blokkade van de bovenste nekwervels. Dit komt vaak doordat de bevalling enigszins moeilijk is geweest en de baby flink aan bepaalde krachten is blootgesteld. Denk hierbij aan sterrenkijker, stuitligging, lange bevalling of hele snelle bevalling (stortbevalling). Doordat er grote kracht op vooral het hoofd, nekje en schoudergordel is gekomen gaan er blokkades ontstaan en ligt de baby letterlijk vast in een bepaalde houding en gaat het hoofdje daardoor ook in een bepaalde houding liggen en daardoor ontstaat dan weer vaak de afvlakking oftewel plagiocephalie. Ook ligt het kind door het gefaciliteerde nekje ook soms vast in een primitieve reflex zoals de asymmetrische tonische nekreflex wat een bepaalde houding dwingt wat ongemak en pijn geeft en daardoor overmatig huilen.

Deze blokkades of restricties zijn vaak goed door de osteopaat op te lossen door mobilisaties en andere zachte technieken en de baby reageert vaak direct positief.

In samenwerking met de kinderfysiotherapeut kunnen zo de meeste voorkeurshoudingen en daardoor afvlakking van het hoofd snel opgelost worden.

 

Osteopathie bij kinderen

Osteopathie is bij uitstek geschikt voor kinderen en er worden dan ook mooie resultaten geboekt. Het feit is dat baby’s en kinderen zeer adaptief zijn waardoor ze als de juiste behandelprikkel wordt aangeboden het effect ook zeer direct positief kan zijn.

Lees meer »

Osteopathie bij baby’s

Osteopathie is bij uitstek geschikt voor baby’s en kinderen en er worden dan ook mooie resultaten geboekt. Het feit is dat baby’s en kinderen zeer adaptief zijn waardoor ze als de juiste behandelprikkel wordt aangeboden het effect ook zeer direct positief kan zijn.

Lees meer »

Sportblessure

Sportblessures zijn erg vervelend en kunnen ervoor zorgen dat je langdurig niet kunt sporten. Of het nu een klacht is aan enkel, kuit, knie, lies, rug of arm het is verstandig om te kijken naar de oorzaak van deze blessure zeker als deze al langer aanwezig is.

Lees meer »

Hielspoor behandelen bij osteopaat

Hielspoor is een erg vervelende klacht die vaak lang aanwezig is en soms moeilijk weer weg gaat. Osteopathie gaat op zoek naar de oorzaak van de hielspoor die zich vaak niet bevindt op de plek waar de pijn ontstaat. 

Lees meer »